lørdag den 24. november 2007

Piiiist

Vidste du forresten, at du kan få google docs på din iGoogle?

Ugens 23ting - google docs

Ugens opgave i 23ting har været Google Docs. Jeg indrømmer blankt at jeg er sprunget over hvor gærdet er lavest. Hvorfor? Jeg bruger det allerede. Da Kristian og jeg underviste i publikumsnettet sidste år, brugte vi google docs - vi delte dokumenterne og kunne sidde i hver sin ende af byen og redigere, kommentere mm.

Denne lille notits er skrevet i docs, og nu "smider" jeg den direkte på bloggen. Smart at man kan gøre det. Man skal dog passe på med billeder - det virker nemlig ikke altid.

Men det jeg ser som styrken i docs er at man kan SHARE, altså dele med andre og dermed give andre tilladelse til at skrive i dokumentet. Det er da smart!

fredag den 9. november 2007

Det at være gymnasiebibliotekar

Torsdag d. 8. november "pludrede" jeg i en time i mit nye team, Team Samfund og Menneske, om hvordan det er at være gymnasiebibiotekar. Lidt om, hvad jeg laver på Hasseris Gymnasium og hvilke tiltag vi har gang i derude.

Jeg startede ud med at nævne at lovgivningen i den nye reform er lidt problematisk i forhold til bibliotek og bibliotekar. Der står ikke NOGET om hvordan eleverne skal hjælpes mht. informationssøgning - de skal bare være studiekompetente (og så kan man være fristet til at tilføje, at så er de overladt til egen skæbne til at finde relevant materiale).

På Hasseris Gymnasium har traditionen iflg. GAMMEL gymnasiereform været, at bibliotekaren kommer ind i klassen og fortæller noget om litteratursøgning i baser og internet i 1.g i forbindelse med danskopgaven, og så genopfriskes det i 2.-3. g efter behov. Desuden fik de en 10 minutters "HEJ, her er biblioteket og her her jeres lokale bogpusher". Det har lærerne glemt at få ind i den nye reform. Så de små poder er på herrens mark og løber rundt med Vilde Øjne og er nærmest gået i panik.

Jeg har hidtil været god til at give hurtige 5minutters "sådan-gør-du-og-sådan-sparker-jeg-dig-igang"-seanser. Men det holder ikke i længden.Så jeg er ved, sammen med 2 lærere, at lave et udkast til hvordan man kan få det mere ind i undervisningen, og det gør vi ud fra det vi kalder Thisted-modellen, hvor de gør det allerede:

  • I 1g (1. semester) gives en introduktion til biblioteket
  • I 1g (2. semester) bygges der i et AT-forløb videre på biblioteksintroduktionen; her deltager en faglærer foruden bibliotekaren.
  • I 2g (4. semester) introduceres eleverne i forbindelse med studieretningsopgaven til søgestrategier og kildekritik af faglæreren.
  • I 3g (6. semester) har faglæreren fokus på elevens refleksion over søgeproces og læring i forbindelse med synopsisskrivningen i AT.

Sådan foregår det i Thisted, nu skal vi finde ud af, hvordan det skal være på Hasseris Gymnasium. For skemalægges - DET skal det.

Så var jeg inde på følgende netkilder, hvor SKODA er en stor del:

En ting, jeg glemte at nævne på dagen var Center for Undervisningsmidler. Her kan også skaffes materiale - det foregår via skolen. Men vi kan jo på vagten slå op og konstarere om emnet evt. befinder sig dér. Et eksempel fra torsdagens aftenvagt med Lissa: En elev (tilfældigvis fra Hasseris) var på jagt efter filmen The Wave. Den er ej at skaffe fra landets biblioteker. Men et hurtigt opslag gjorde det klart, at den findes på Center for Undervisningsmidler.

Til sidst skal nævnes at jeg sidder i styregruppen i gymnasiebibliotekarnetværket. Vi mødes 1 gang i kvartalet, hvor vi arbejder på at styrke gymnasiebibliotekarerne, arrangerer landsmøder, og meget mere. Næste møde er d. 4. december og så håber jeg at have mere viden om det "frygtelige" ressourcerum som 3.g'erne skal bruge i januar måned, hvor de skal skrive synopsis. Det bliver samme panik som sidste år, hvor de skulle skrive inden for emnet "krig, medier og teknologi".

mandag den 5. november 2007

Jeg har ingen forstand på at strikke...

... ikke desto mindre har jeg haft en staffet sendt afsted til Grønland for at få fat i SÅDANT noget garn, som kan ses nedenfor. Det er moskusokseuld. Det er varmere end fåreuld (det siges at være 8 gange varmere end fåreuld) og meget blødere end mohair.

Moskusuld.dk findes bl.a. følgende informationer om moskusokseuld:

Qiviut (som Moskusulden kaldes) krymper ikke, kan ikke filte. Qiviut har ingen “erindring” som uld, derfor spindes der nogle gange en smule uld med i garnet, både til at give styrke og formstabilitet. Det er let at passe, vaskes i almindelig shampoo eller uldsæbe og lægges flat til tørre– som uld. Det kan farves og kan koges uden at filte eller krympe.
  1. Moskusgarn er ikke allergifremkaldende
  2. Overordentlig sjælden
  3. Uovertruffen varmt og blødt
  4. Let som luft
  5. Krymper og fælder ikke
  6. Lugter ikke når det bliver vådt
  7. Holder på varmen når det er vådt
  8. Let at vedligeholde

Hvorfor nu sådant noget sjældent og ekslusivt? Jeg kan ikke lide at fryse om fingrene. ;-) Har fået anbefalet muffedisser / pulsvarmere af moskusokseuld som noget af det varmeste. Det skal derfor prøves - har en veninde, der vil forsøge sig med at strikke dem til mig. UHM!



Ugens opgave - del.icio.us

Så skal vi stifte bekendtskab med del.icio.us i denne uge. Jeg har brugt det et par måneder - ikke bevidst hele tiden, men cyklet lidt rundt og leget lidt med mulighederne. Og i og med at man kan installere knapper i browseren, så åbner det op for at man kan have sine favoritter med sig, uanset hvilken pc man sidder ved. Og det synes jeg er LIDT smart. Man kan også forestille sig, at del.icio.us kan bruges teamvis, eller på anden vis i forhold til sit arbejde?

Del.icio.us bygger selvfølgelig op til, at det er social deling. Man kan koble op til hinandens bogmærker og dermed dele en masse viden. Vil man ikke dele bogmærker - er der noget specielt som man har lyst til at holde tæt på kroppen - så er der også mulighed for det. Har du oprettet en profil, klikker du på "settings" i øverste højre hjørne og under kolonnen "bookmarks" klikker du på "private saving" og sætter et flueben og klikker på "save". Så har du mulighed for at vælge om du vil dele bogmærket eller ej.